Brest - Žbevnica - Golič

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 26 km Vzpon: 901 m

Vedno, ko sem bil na vrhu Kavčiča mi je pogled uhajal proti Žbevnici. To je najzahodnejši vrh Čičarije na skrajnem jugu Kraškega roba. To mora biti to zelo lepo grebensko prečenje, sem si govoril. Pa še kako res je! Po grebenu od Žbevnice do Goliča poteka Sakomanova pot, poimenovana po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Poznana tudi kot Istrska planinska pot. Ni ga lepšega, kot vožnja po grebenu. Z vrha Žbevnice se nam odpre pogled na Kavčič, Lipnik, Golič in Slavnik. V daljavi na Julijske Alpe in celo Dolomite. Dvakrat prečimo državno mejo zato moramo s sabo imeti osebni dokument.

Izhodišče: 45.468568, 13.969596

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustimo na izvozu Črni kal, takoj za viaduktom. Na začetku sledimo oznakam za Hrastovlje, potem za Predloka, Podpeč, Zazid. V Rakitovcu poiščemo primerno mesto za parkiranje.

Opis:

Usmerim se po makadamski cesti proti Brestu. Sledi krajši vzpon čez vas. Samo še čez gozd in vzpon na vrh. Pot na vrh se precej strmo dvigne, zato ni šlo brez potiskanja kolesa. Ko dosežem vrh grebena se začne najlepše. Ni ga lepšega kot vožnja po grebenu. Stezo po kateri voziva označujejo koli z belo-rdečimi črtami, ki označujejo Istrsko planinsko pot. Vrh Žbevnice označuje kamnita kupola. Spustiva se po grebenu vse do vrha Goliča. Nadaljujem proti Kojniku in se pred vrhom skozi gozd spustim na makadamsko cesto, ki vodi po dolini. Čez useka v živi skali se spustim mimo skalne pečine skozi gozd vse do Rakitovca. Pazimo, da ne zgrešimo poti za Rakitovec.

Neraziskane zanimivosti v okolici: Zjat (Zazid), kjer stoji dobro ohranjen beneški obrambni stolp, iz katerega so se branili pred Avstrijci. Cerkev svete Trojice v Hrastovljah s taborskim obzidjem, ki je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadii.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.