Livek - Matajur – Passo di Glevizza

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Furlanija Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 5/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 41 km Vzpon: 1825 m

Matajur je 1642 metrov visok vrh, ki leži nad Kobaridom, na nasprotnem bregu smaragdne reke. Njegovo zaobljeno, travnato vršno pobočje ter čudovite stezice, ki se spuščajo na vse strani, so pravi magnet za gorske kolesarje. Gre za zahtevno turo s precej vzpona ter izredno lepim spustom, ki ponudi kar 1400 višinskih metrov spusta. Prek pogorja Matajurja pa je v 1. Svetovni vojni potekala glavna italijanska obrambna linija dobro utrjenih jarkov. In prav na pobočju Matajurja je Nemška vojska pod poveljstvom Erwina Rommla v bliskoviti akciji v manj kot 52-ih urah iz Tolmina prek Kolovrata zavzela zelo dobro utrjene položaje italijanske vojske in tako prebila obrambno črto ter pognala celotno italijansko vojsko v beg. Tako se je po 885 dneh krvavih spopadov končala Soška fronta.

Izhodišče: 46.147429, 13.514793

Avtocesto skozi Vipavsko dolino zapustimo na izvozu Šempeter – Nova Gorica in nadaljujeva v smeri Tolmina. Pred Kobaridom zavijeva levo za Livek, kjer prečkava mejo. Spustiva se vse do naselja Cocevaro, kjer sva parkirala na primernem mestu.

Opis:
Tokrat sva se podala s kolesi na Matajur. Vrh blizu Kobarida na slovensko Italijanski meji. Začela sva iz Cocevara na Italijanski strani. Pred nama je bilo 28 km vzpona, približno tretjino ga je bilo po asfaltu. Vmes sva prečkala Slovensko Italijansko mejo na mejnem prehodu Livek. Drugi del po gozdni cesti iz Avse je bolj uživaški, saj je speljan po grebenu Matajurja. Cesta mimo odcepa za matajurske planine po prečkanju meje počasi preide v mulatjero na travnatem vrhu, ki nam dih jemlje še z razgledi na neskončno Furlansko nižino in Tržaški zaliv. Vzpon ni bil tehnično zahteven niti strm. Proti koncu je nekaj poti vozne le za najbolj pripravljene. Ta zahteven del je malo pred kočo Matajurja in od koče proti vrhu. Nevozen je samo zadnji vzpon tik pred vrhom. Z vrha je zelo lep razgled na Kobariški Stol za katerim levo od njega opazimo Karnijske Alpe in del zahodnih Julijcev, kjer kraljuje skupina Kanina. Na vzhodno stran pa opazimo Krn in greben Krnčice za katerim opazimo vrh Triglava. Proti jugovzhodu opazimo Golake, proti jugu pa Jadransko morje, kjer se lepo vidi pristanišče v Trstu. Na vrhu je majhna cerkvica. Pod vrhom je na višini 1550 metrov planinska koča Dom na Matajurju. Spust je čista fantazija. Razen nekaj začetnih metrov tik pod vrhom je vse vozno. Lepe enoslednice s kakšnim tehničnim detajlom ali kakšno skalo, ki štrli iz zemlje. Določeni odseki so prijetni in hitri. Zame je spust vreden ponovitve, ob prvi priložnosti gremo še enkrat.


Opozorilo: Večji del spusta poteka po planinski poti. Vozite počasi, ne puščajte sledi oz. uničujte podlage z zadnjim kolesom pri zaviranju. Ob morebitnem srečanju s pohodniki se jim umaknite, prav tako pa je dobrodošel nasmeh in prijazen pozdrav.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Enoslednica nad Lokavcem


3 maj 2019
Ajdovski rob


11 april 2019
Kraljevska Srednječavenska prečka


28 oktober 2018