Lokavec – Slokarji - Sv. Urban - Lokavec

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 2,5 h Dolžina: 11,5 km Vzpon: 558 m

Pod vznožjem Čavna je pravi raj za gorske kolesarje. Na tem območju je preplet očarljivih enoslednic, ki si zaslužijo to ime. Po raziskovanju po internetu sva odkrila enoslednico, o kateri pišem. Kljub presenečenju, da je del ceste po kateri sva se vzpenjala odnesel plaz, sva našla obvoz in lahko nadaljevala pot. Vzponu je sledil spust, ki poteka po enoslednici dolgi dobrih 4 km. Zaradi uživanja v vožnji, se nisva kaj dosti ustavljala, zato je tudi bolj malo slik.

Izhodišče: 45.902149, 13.881518

Na avtocesti Ljubljana – Koper se usmerimo na hitro cesto Vipava – Nova Gorica. Hitro cesto  zapustimo na izvozu Ajdovščina. Usmerimo se proti Lokavcu in parkiramo na parkirišču nasproti cerkve sv. Lovrenca.

Opis:
Začela sva pri cerkvi sv. Lovrenca v Lokavcu. Po asfaltni cesti sva se zapeljala  proti naselju Slokarji. Priključila sva se na slabšo pot, ki naju je pripeljala do stare ceste Ajdovščina - Predmeja. Po dobrem kilometru kolesarjenja je cesta izginila. Zakaj je izginila nisva vedela vnaprej. Leta 2010 je zemeljski plaz na območju Stugovce odnesel slab kilometer ceste. Ta del je malo adrenalinski. Sledila sva slabo vidni stezici, ki je vodila do makadamske ceste. Ta naju je potem pripeljala nazaj na novo cesto Ajdovščina - Predmeja. Ko sva se priključila novi cesti, naju je čakalo prijetno presenečenje. Iz škarpe so štrlele štiri vodne pipe, kjer sva se osvežila z mrzlo izvirsko vodo. To je vodno zajetje Skuk, ki so ga uredili za žejne obiskovalce. Po slabih dveh kilometrih sva zavila levo na  gozdno cesto. Tu je bila tudi najina najvišja točka. Po tej cesti sva se spustila cca. 500 m. Nato sva zavila levo na slabo vidno enoslednico. Ta enoslednica je dolga 4 km, ima nekaj zahtevnih tehničnih odsekov, ki sva jih obvozila ali pa sva na tem delu sestopila s kolesa. Vodila naju je mimo cerkve sv. Urbana, ki stoji severozahodno nad zaselkom Kovačevše, na nadmorski višini 360 m. Nato preči spodnji del plazišča Slano Blato in ponovno zavije v gozd, kjer sva uživavala v vožnji vse do Lokavca. To enoslednico priporočava za vse tiste, ki že imate nekaj izkušenj z gorskim kolesarjenjem.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Kitajski zid


22 april 2019
Ajdovski rob


11 april 2019
Kraljevska Srednječavenska prečka


28 oktober 2018