Predmeja - Koča Antona Bavčerja – Kopitnik - Predmeja

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 7,5 h Dolžina: 24,5 km Vzpon: 926 m

Greben Čaven velja za eno najlepših razglednih točk nad celotno Vipavsko dolino, saj nam pogled sega vse do Jadranskega morja. Tvori južno mejo Trnovskega gozda, planote v severnem delu Dinarskega gorovja. Njegov najvišji vrh je Veliki Modrasovec (1535 m), najbolj razgleden pa Kucelj (1237 m).

Posebnost te ture je v tem, da spust predstavlja 10 km dolgo prečenje po Srednječavenski oz. Bošnarski stezi, ki so jo včasih koristili lovci, gozdarji/logarji in lastniki parcel na južnem pobočju Čavenskega pogorja. Višinska razlika poti je le 200 m. Prečenje večinoma poteka po zelo ozki izpostavljeni poti, na nekaterih odsekih precej skalnati, zato je zahtevnost spusta višja, a precej adrenalinska. Zame je bil spust malo preveč zahteven, za fanta pa eden boljših v teh koncih. Na več točkah se preči izpostavljena melišča. Ker gre za kraški svet, nas lahko na vrhu preseneti zelo močan veter – zato previdno.

Izhodišče: 45.937670, 13.869324

Manjše parkirišče ob cesti Lokavec – Predmeja, nekaj 100 m pred prvim tunelom.

S ceste Razdrto – Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo prosti vasi Lokavec. Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje.

Opis:
Kratek odsek poteka najprej po asfaltu, skozi tunele mimo kapelice Sv. Krištofa. Kaj kmalu zavijemo na makadamsko cesto, ki je trenutno obarvana v jesenske barve. Dobro utrjena pot po gozdu nas hitro pripelje do koče Antona Bavčerja na Čavnu. Od tukaj lahko nadaljujemo po makadamski cesti do gozdarske koče Selovec, lahko pa, kot smo tudi mi,  skočimo še na vrh  Kuclja. Pot do vrha je večinoma neprevozna. Mi smo imeli v tem delu zelo močan veter, kar je naredilo razmere skoraj ekstremne. Na trenutke je bil zelo lep razgled nad  celotno Vipansko dolino do Jadranskega morja, kar je imelo svoj čar. Ko dosežemo vrh, se spustimo proti gozdarski koči Selovec, nato pa na odcepu, kjer stoji spomenik NOB zavijemo levo na ožjo pot, ki nas pripelje do prečenja omenjenega zgoraj. Odpre se pogled na Vipavsko dolino, globoko spodaj pa je opaziti cerkev Sv. Marije na Vitovskem hribu. Pot pripelje do večjega lesenega znamenja na izrazitem grebenu, kjer si privoščimo malico s prečudovitim pogledom. Na tem mestu se je potrebno spustiti za cca. 20m. Ta del poti ni vozen, zato priporočava, da greš peš ob kolesu. Nadaljevanje poti te pripelje do grebena vrhov Čaven (po njem je pogorje dobilo ime) in Veliki rob. Tu se je potrebno spet spustiti za cca. 30m, pot prav tako ni vozna. Na tem grebenu je (spet) izredna razgledna točka. V nadaljevanju je pot malo manj izpostavljena, z izjemo na koncu, ko nas čaka še eno precej izpostavljeno prečenje in izjemna razgledna točka.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Relive 'Čaven nad Ajdovščino'

Ture v bližini:

Kitajski zid


22 april 2019
Ajdovski rob


11 april 2019
Enoslednica nad Lokavcem


3 maj 2019