Arasi – Straorino - Orti – Arasi

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Kalabrija Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 20 km Vzpon: 783 m

Nacionalni park Aspromonte naj bi bil uporabljen kot skrivališče za zloglasno, a zelo močno mafijo, "Ndràngheta". Ker je bil park tako izoliran, je bil idealno skrivališče za njihovo tihotapljenje in žrtve ugrabitve. Ne skrbite, to je bilo v osemdesetih in devetdesetih letih. Beseda "Aspromonte" pomeni "bela gora" in izvira iz grških časov, ko so prebivalci jonske obale občudovali bele gore masiva. Gore Aspromonte predstavljajo pribežališče za živali, kot so volkovi, divje mačke in divje svinje, ki imajo rajši hribe in nizke gore, kjer lahko iščejo želod. Vsako leto v nacionalnem parku Aspromonte poteka Aspromarathon, približno 44 kilometrov dolga gorsko kolesarska dirka. Dirka privablja kolesarje z vsega sveta, je izjemno zahtevna, vendar te nagradi z očarljivimi panoramskimi pogledi.

Izhodišče: 38.139646, 15.736684

Po avtocesti Ljubljana – Trst – Benetke – Bologona – Rim – Neapelj – Cosenza – Reggio Calabria - Arasi. Parkirala sva na trgu, kjer stoji cerkev Chiesa di Santa Maria del Popolo.

Opis:
Park je poln čudovitih naravnih poti, ki so primerne za gorsko kolesarjenje. Skrivnostna impozantna narava tem času eksplodira v vsej svoji lepoti. Začneva s spustom med vinogradi in vrtovi. Med vzpenjanjem po terasah občudujeva v rumeno obarvano pokrajino. Pot naju pelje po majhnih cestah, ki so do nedavnega bile dokaj nedostopne. Pokrajina je zelo raznolika in se vseskozi spreminja. Ko prispeva do rampe, ki je postavljena čez gozdno cesto sva opazila neobičajno veliko patronov na tleh. To je vzbudilo malo straha v meni. V mislih sem imel, da bi se vrnila, a sva imela le še četrtino poti do cilja. Voziva se čez čudovite hrastove gozdove in kar naenkrat z leve strani iz gozda pridivja divja svinja. Nato pridivja še druga. Ostanem miren, pokukam nazaj in pogledam kako je z Matejo. Tudi ona je dokaj mirna. Oba malo v strahu nadaljujeva in kujeva načrt za obrambo, če pride do napada. Ko prideva iz tega divjega območja jo vprašam ali je videla še drugo divjo svinjo mi odvrne, da ne. Odvrnem, še sreča! Zadnji del poti naju pelje po terasastih cvetočih travnikih vse do avta na trgu Chiesa di Santa Maria del Popolo.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Kaktusova pot


14 oktober 2019
V kraljestvu Zlatega orla


14 september 2019
Očarljivi park Sila


23 september 2019