Zasavska Sveta gora - GEOSS - Klenik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Dolenjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 1038 m

Posavsko hribovje skriva veliko vzpetin, ki zaradi svojega spokojnega mira kar vabijo, da jih obiščemo. Najin tokratni cilj je približno pet kilometrov dolg greben med Vačami in Izlakami. Vzpon iz Save je klasična zasavska gorsko kolesarska tura z malce napornejšim vzponom na koncu. Celoten vzpon je po asfaltni cesti. Tik po vrhom pa stoji Planinski dom. Na vrhu Svete gore stoji cerkev Marijinega rojstva, skupaj z drugimi cerkvenimi objekti. Cerkev je znana po svoji čudodelnosti, ki jo v Slavi vojvodine Kranjske opisuje tudi Janez Vajkard Valvasor. Trdil je, da so se v cerkvi dogajali čudeži, med drugim je zapisal, da je neka slepa gospa, ki naj bi jo osebno poznal po kolenih trikrat obšla prezbiterij, in ko je zaključila »obhod« je zavel močan piš, ji odnesel pajčolan, gospa pa je spregledala.

Izhodišče: 46.070844, 14.853943

Avtocesto Celje – Ljubljana zapustiva na izvozu Šentjakob - Črnuče in nadaljujeva v smeri Litije. Nadaljujeva proti Ponovičam, kjer poiščeva primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Vzpon na Zasavsko Sveto goro poteka po asfaltni cesti vse do vrha. Zaradi tega vzpon ni nič manj zanimiv. Takoj ko se dvigneva iz doline se nama začnejo odpirati pogledi na prelepo pokrajino. Na vrhu pa se nama razprostre pogled na vse konce Slovenije. Na jugovzhodu je Kum, za njim vidimo Gorjance; na jugu je Ostrež; proti jugozahodu so v bližini litijski hribi, daleč za njimi pa Snežnik, Javorniki in Nanos; od zahoda proti severu so na obzorju Julijci s Triglavom, Karavanke in Kamniške Alpe, v bližini pa zahodni del Posavskega hribovja proti Ljubljanski kotlini; proti severu sta Velika in Menina planina, za njima Raduha, čisto na severu pa Pohorje. Razgled je resnično čudovit! Spustiva se proti vasi Vovše in cerkvi Sveti Križ. Spustiva se po stezi in prideva do prevala, kjer stoji kapelica. Po razmeroma položni poti prideva do planote Mačkovec in nadaljujeva do geometričnega središča Slovenije – GEOSS. Nadaljujeva kolesarjenje proti naselju Klenik, kjer je razstavljena kopija vaške situle. Spustiva se proti naselju Ljubek, kjer je nekoč stal grad od katerega so ostale le še skromne ruševine. Za piko na i, pa se zapeljeva čez kanjon, ki ga je ustvaril potok Vidrnica.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Konjiški Robe Twist


20 marec 2020
O vilah v Velunji peči


11 julij 2019