Radomerje - Vogričevci - Desnjak - Stanovno

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 766 m

Prlekija leži v Pomurju na severovzhodu Slovenije med reko Dravo in Muro. Je ena zadnjih, še ne popolnoma odkritih naravnih zakladov Slovenije, ki v sebi nosita velik turistični potencial. Prlekija je pokrajina, polna prelepih nasprotij in gostoljubna mati prebivalcev, znanih po prleški govorici in navezanosti na domačijo. Tu se ljudje radi šalijo na svoj račun, še raje pa zbadajo soseda. Prleki so znani kot delovni, marljivi in pošteni ljudje. V Prlekiji živijo Prleki in Prlečke, ki gučíjo Prleščino.

Izhodišče: 46.517721, 16.193732

Avtocesto Ljubljana – Murska Sobota zapustim na izvozu Vučja vas in nadaljujemo v smeri Ljutomer. V Ljutomeru poiščem primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Idejo za raziskovanje sem našel na spletni strani MTB Prlekija. Trasa, ki sem jo odpeljal temelji na spoznavanju lepot Prlekije in preizkušanju telesne pripravljenosti posameznika. To je vožnja po panoramskih neasfaltiranih poteh do razglednih točk Prlekije. Veliko je vzponov in spustov. Ena od zanimivosti je Ruski studenec, ki so ga zgradili ruski begunci po prvi svetovni vojni. Gradili so železniško progo na odseku, ki še danes predstavlja enega od največjih železniških vzponov v Evropi. Ruski delavci so imeli v gozdičku nad gradbiščem začasno bivališče. Še danes se vidi, kje so stale barake. Gozdni izvir so uredili v vodnjak, ki je bogat s hladno čisto vodo, ki tudi v najhujši suše ne presahne. Kljub temu, da sem imel navigacijsko napravo sem težko sledil poti. Ker mi je zmanjkalo časa se izpustil planiran zadnji del poti, sem se po najkrajši poti vrnil na izhodišče. Seveda se vrnem in jo dokončam.

Višinski profi

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020