Biba planina - Dom na Menini planini - Vivodnik - Česenska poljana

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 20 km Vzpon: 783 m

Menina planina je prostrana, več kot 10 kilometrov dolga planota. Njena pobočja porašča gozd, ki ga prekinjajo planine. Na njih je pognala bujna planinska trata, ki nudi najsočnejšo pašo veliki množici živine, katero priženo vsako poletje iz Tuhinjske in Gornjegrajske doline. Polovico planine, zlasti najvišje vrhove in obronke, pa pokrivajo temni smrekovi gozdovi, v katerih se skriva najrazličnejša divjačina, med njimi celo medved in volk. Menina planina je znamenita tudi po svojih kraških pojavih. Na njej je vse polno kraških vrtač, po katerih se najbolj spozna kraški svet. V nekaterih se celo leto drži voda, da so podobne majhnim jezercem, med katerimi je največje Biba, ki je nad 80 metrov dolgo in ponekod 4 metre globoko. Obstaja več ljudskih pravljic, ki se godijo na Menini. Neke pomladi pred davnimi leti je grajski gospod iz Motnika šel s svojim sinom in spremstvom na lov na Menino. Komaj so začeli z lovom, ko je zagrmelo in začel je padati leden dež, megla pa je prekrila planino. Grajski gospod in sin sta se izgubila. A rešile so ju dobre vile. Gospod se jim je hotel zahvaliti, vendar so se samo skromno nasmehnile in odšle v gozd. Gradu že zdavnaj ni več, a vile še vedno živijo na Menini. Sprehajajo se, vendar jih nihče več ne vidi.

Izhodišče: 46.232142, 14.841298

Avtocesto Celje – Ljubljana zapustim na izvozu Vransko in se usmerim proti Kamniku. Pred Zgornjim Tuhinjem, takoj ko se cesta spusti za prelazom med Gorenjsko in Štajersko, je na desni strani bencinska črpalka, kjer se desno odcepi cesta. Smerokaz nas usmeri naravnost oz. desno proti Menini. Peljemo se skozi vasi Češnjice v Tuhinju in Okrog pri Motniku. Asfaltirane ceste je štiri kilometre, nato pa sledi slab kilometer makadama, kjer parkiram.

Opis:
Vzpnem se čez slikovite pašnike mimo kapelice Sv. Antona do večje kotanje, v kateri je jezerce Biba. Po legendi se ob mesečnih nočeh vile z Menine baje rade kopajo v Bibi. Naprej sledim cesti vse do planinskega doma na Menini planini. Pri koči, si nagrajen s širokim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe, saj planina velja za odlično razgledišče. Jaz sem bežal pred nevihto zato v smeri KSA ni bilo razgleda. Spustim se proti mozirski strani in nižje zavijem proti Jespi. Moram vam povedati, tu se začne pravi raj. Med Malim Medvedjekom in Snežnim vrhom lahko zaslutiš lepote te prostrane kraške planote. Poiščem pot, ki me pripelje do razglednega lesenega stolpa na Vivodniku od koder je lep razgled. Ob lepem vremenu je z vrha razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Na desni strani je Raduha, za njo je Olševa, v daljavi nam s Pece mežika kralj Matjaž. Povsem pred nami sta Lepenatka in Rogatec, na jugu izstopa Kum. Z Vivodnika se spustim na južno stran proti Česenski poljani, kjer se je pasla čreda bikcev. To me je malce pogrelo. Tu pot preide v kolovoz in nato v makadam. Poiščem še kolovoz, ki me pelje proti izhodišču. Pa naj še kod reče, da je tu samo kamenje!


Neraziskane zanimivosti: brezno Jespa; kateri domačni pravijo Ispa ali Ledenica. Ispa je 50 metrov globoka in meri v premeru 35 metrov. Velika jama z navpičnimi skalnimi stenami je dostopna samo z ene strani in je poleti polna ledu. Znamenitost te jame sta dva globoka, iz enega piha mrzel, iz drugega pa topel zrak.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Pot Malteeških vitezov


7 avgust 2020