Podmrzlica - Mrzlica - Kal - Podgozdnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 27 km Vzpon: 1164 m

Širše območje Mrzlice je razglašeno za krajinski park, saj se ponaša z bogatim in raznolikim rastlinstvom. Pogorje sestavljata dva vrhova. Vzhodni je poraščen z bukvijo, zahodni pa je neporaščen in ponuja širne razglede. Na južnih in zahodnih pobočjih so območja s travniki in pašniki, ki segajo vse do vrha planine in so domnevni ostanki nekdanjih pašnih planin. Mrzlica je gora zelenega možička. Menda je tudi votla in napolnjena z vodo. V njenih globinah živi zmaj. Tudi orjaška bela kača naj bi švigala po bregovih, če se ozrete v nebo in gledate dovolj dolgo, pa boste videli vsaj metlo avtohtone prebivalke Mrzlice, čarovnice, ki obletava Mrzliško pogorje in straši otroke.

Izhodišče: 46.217796, 15.115200

Na avtocesti Ljubljana – Maribor izberite izvoz Šempeter v Savinjski dolini ter sledite tablam prek Prebolda do Trbovelj, dokler ne prispete do Lovskega doma na Savinjskem sedlu, kjer je parkirišče. Do tu se lahko pripeljete tudi iz trboveljske smeri. Od parkirišča do doma na Mrzlici.

Opis:
Najprej se vzpenjamo pa asfaltni cesti, ki kaj kmalu preide v makadam. Zavijemo levo strmo v hrib na pot, ki nas pripelje do prve resne strmine. Makadamska cesta se čez nekaj časa položi in pribrcamo na grebensko cesto, ki vodi na Mrzlico. Strmih odsekov še ni konec. Čaka nas še najbolj strm del, ki je asfaltiran. dolg nekaj sto metrov. Ko najhujša strmina mine je asfalta konec, hkrati pa prikolesarimo iz gozda. Tu za trenutek oddahnemo in se nadihamo. Naužijemo razgledov po bližnjih in bolj oddaljenih vrhovih Kamniško Savinjskih Alp. Pred zaključnim vzponom se nam ponudijo čudoviti razgledi na Zasavsko dolino, Trbovlje in Kum. Zadnji klanec pred ciljem je prav tako strm. Ko pridemo do ostrega desnega ovinka, po ravnem zapeljemo mimo nogometnega igrišča in v smo pri Planinskemu domu na Mrzlici. Do vrha Mrzlice od kjer je lep razgled je potrebno peš. Po pešpoti se spustimo čez travnik pod domom. Peljemo se po markirani in označeni Partizanski poti, po kateri pridemo na sedlo in planino nad kmetijo Ceperlin. Nekajkrat smo tudi sestopili. S sedla nadaljujemo naravnost in navzgor po markirani poti. Vzpon na vrh Kal je kratek in strm. Sledi je kratek  spust po markirani poti do Planinskega rudarskega doma na Kalu. Spust je uživaški, na posameznih odsekih zahteven in predvsem lep.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
O vilah v Velunji peči


11 julij 2019