Križan - Uršlja gora - Dom na Uršlji gori - Križan

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3 h Dolžina: 17,5 km Vzpon: 830 m

Po legendi je bilo na kraju, kjer zdaj stoji cerkev, nekoč jezero. V njem je prebival povodni mož. Takrat o sv. Uršuli ni bilo ne duha ne sluha. Živela je na Pohorju, kjer pa ni bila najbolj zadovoljna. Motilo jo je, ker so pastirci preveč pokali z biči. Odločila se je, da se preseli na Plešivec, ki ga je opazovala s Pohorja. Ko je prišla na planino, je pokleknila na skalo. Tam so še danes vidni odtisi njenih kolen. Potem se je še malo sprehodila po gori. Kar nenadoma se ji je noga udrla v skalo. Še danes je vdolbina v njej. Romarji vanjo že desetletja tiščijo svoje noge v upanju, da jih ne bodo nikoli več bolele. In povodni mož? Uršula ga je nagovarjala, naj ji prepusti svoje bivališče in jezero odpelje na Pohorje, od koder je prišla. Ni ga bilo treba dolgo prepričevati, kajti naveličan je bil pastirjev, ki so stalno peli enake pesmi. Pa je šel.

Izhodišče: 46.453236, 14.957099

Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustim na izvozu Žalec. Sledim oznakam za Velenje, Šoštanj, Zavodnje. Nadaljeval sem proti prelazu Sleme. Na prelazu sem se spustil proti Črni na Koroškem. Po 200 m od vrha prelaza sem zavil pri kažipotu za Uršljo goro desno na makadamsko cesto. Sledil sem ji približno 1.500 m, nato prispel do Ciganije, kjer parkiram.

Opis:
Vzpon na goro je po makadamski cesti in je nezahteven, razen zadnjega dela. Nekaj časa vozim po ravnini nato pa se spustim do križa, kjer se cesta spet položi in me pripelje do Križana. Nadaljujem levo do naslednjega križišča, kjer zavijem desno do Šesernikove kapelice. Še vedno navzgor do zadnjega parkirišča in mimo zapornize. Tu se začne pravi klanec, kjer grizemo kolena ali potiskamo kolo. Na vrhu je ogromen križ, žig, vpisna skrinjica in orientacijska tabla z imeni gora, ki se vidijo s te osamljene koroške lepotice. Z vrha Uršlje gore je nasploh prečudovit razgled na vse štiri strani neba. Odpre se ti čudovit pogled na Peco, Olševo, Raduho, vidijo se Grintovci, Triglav, Košuta, Visoke Ture, Grossglockner, Hochalmspitze… Z vrha Uršlje gore se spustim mimo  televizijskega oddajnika in cerkve sv. Uršule, kjer je tudi planinski dom. Zanimivo je, da je cerkev sv. Uršule najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, ki povrhu stoji na mestu, kjer iz Zemljine skrivnostne in skrivne notranjosti na površje neprestano sili močno zdravilno sevanje. Domačini vedo povedati, da je cerkev in njena bližnja okolica, izpostavljenosti vremenskim muham navkljub, popolnoma varna pred strelami. Na Uršlji gori so postavili najvišje ležeči slovenski čebelnjak (dva panja kranjskih čebel), ki se nahaja v bližini doma. Najmanj dvajset do trideset vrst rož ob istem času cveti tukaj, na katerih lahko čebelice nabirajo kakovostno medičino in med. Vrnem se po isti podi do zapornice in nadaljujem naravnost na gozdno vlako, kjer me premetava in me pripelje do Šesernikove kapelice. Tu prečim razgledna travnata pobočja do Križana in nadaljujem do izhodišča.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Po poteh Black Hole...


4 december 2018
Tpoica in Ojstra


4 oktober 2019
Temni gozdovi Pohorja


13 november 2020