Črna na Koroškem - Koča na Pikovem - Veliki vrh - Črna na Koroškem

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 28 km Vzpon: 1413 m

V mesecu juliju je v Črni na Koroškem potekal Black Hole Marathon. Najdaljša trasa na maratonu je merila 62, srednja 44 in najkrajša 26 kilometrov. Vse tri trase so bile speljane skozi opuščene rudniške rove Podzemlja Pece. To pokrajino je namreč zaznamovalo izkopavanje svinčene in cinkove rude – v 330 letih rudarjenja naj bi izkopali 800 km rovov.

Govori se, da je ta del Slovenije, ki mu nekateri pravijo tudi dežela kralja Matjaža, čudovit za gorsko kolesarjenje. Tako sva to morala preveriti. In kaj sva odkrila? Veliko naravnih enoslednic in mamljivih podeželskih cest. Kolesarjenje skozi rudniške rove sva tokrat izpustila in jih pustila za prihodnjič.

Izhodišče: 46.477880, 14.852917

Center Črne na Koroškem, parkirišče v bližini rondoja.

Opis:
Odpravila sva se ne prav zgodaj zjutraj v Črno na Koroškem in že prvo presenečenje je bila velika gneča in zaprta cesta skozi center Črne. Na kocu sveta pa taka gužva? Kmalu sva odkrila, da praznik Marijino vnebovzetje tukaj praznujejo na veliko. Pa pustimo zdaj to, midva sva prišla zaradi gorskega kolesarjenja. Štartala sva v Črni in se najprej podala proti koči na Pikovem, kjer sva imela krajšo pavzo. Koča je bila na žalost zaprta, mogoče zaradi praznika. Za kočo je sledilo vse tisto, kar sva si želela: podeželske ceste, naravne enoslednice, vožnja po grebenih s čudovitimi pogledi na mogočne smrekove gozdove in na Peco. Poleg tega pa zahtevni spusti in kar nekaj hoje ob kolesu. Ponekod so bile še vidne oznake od maratona. Ker sva hotela prevoziti čim več, sva naredila nekakšno dvojno osmico in v grobem tri vzpone ter tri spuste.

Prvi vzpon poteka po makadamski cesti do koče na Pikovem. Sledi ravninski del in spust do izhoda iz jame v Mežici. Spust je tehnično dokaj zahteven. Potem sledi vzpon po makadamski cesti do Velikega vrha, kjer je televizijski oddajnik. Nato pa zahteven spust po enoslednici do koče na Pikovem. Nadaljevala sva po razgibanem terenu do zadnjega spusta, ki pa je tehnično zelo zahteven. Vključuje tudi nekaj skokov, ki nimajo obvoza in niso za nas navadne smrtnike prezahtevni. Zato previdno. Prevozila sva  mešanico prog, ki so del maratona Black Hole in tako skupaj naredila 28 km.

Za tiste, ki želite obiskati ta del Slovenije z namenom gorskega kolesarjenja moram izpostaviti gorsko-kolesarski park Single Trail Park Jamnica in območje med Črno na Koroškem in Mežico. Vožnjo s kolesom skozi podzemlje Pece v opuščenih rudniških rovih je potrebno vnaprej rezervirati in ni možna brez vodiča.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Topica in Ojstra


4 oktober 2019
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Kavšakov vrh


8 oktober 2017