Sv. Janez - Sv. Urban - Košenjak - Goriški Vrh

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 1285 m

Košenjak po višini le malo zaostaja za Pohorjem, leži na slovensko-avstrijski meji severno od Dravograda. Na severu se navezuje na gorovje Golice. Njegova južna pobočja se spuščajo proti Dravi, kjer se na prisojnih pobočjih višjih leg prevladujejo travišča, ki se spomladi odenejo v pisane barve. Za Košenjak so značilne samotne kmetije, pašniki in prostrani gozdovi. V njih so nekoč prevladovale bukve, sedaj pa smreke, na površju pa so bile košenine, po katerih je gora dobila ime.

Izhodišče: 46.589641, 15.015980

Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerim na izvoz Žalec in nadaljujem vožnjo v smeri Velenja, Mislinje, Slovenj Gradca in Dravograda. V Dravogradu prečim most čez reko Dravo zavijemo levo in parkiram na enem izmed parkirišč na robu mesta.

Opis:
Večji del vzpona do Sv. Urbana poteka po asfaltni in makadamski cesti z enakomernim vzponom. Začinjen je z lepimi prehodi po travnatih pobočjih. Od cerkvice naprej pa je singlca širine 30 cm na vsaki strani pa borovničevje in brusničevje. Tu in tam malo peš, vmes je potrebno kolo malo nositi čez skale, drugače pa je vozno. Na grebenu je opuščen avstrijski bivak, ki po videzu že dolgo ne služi svojemu namenu. Na vrhu Košenjaka je mejni kamen, več klopi, velika lesena skulptura ter kozolček s termometrom in vpisno knjigo v tla pod njim pa sta vdelana žiga. Spustil sem se v smeri Goriškega vrha. Podlaga je mešana od poti, gozdnih cest in makadama s posameznimi strmimi odseki. Odlična tura!

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Po poteh Black Hole...


4 december 2018
Tpoica in Ojstra


4 oktober 2019
Kavšakov vrh


8 oktober 2017