Bogojina - Gabernik - Lončarovci - Trestenjak

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Prekmurje Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 39,5 km Vzpon: 758 m

Goričko je del Slovenije, kamor večina Slovencev zaide najbolj poredko. Morda lahko Goričkemu ob bok postavimo še nekatere “odmaknjene” dele Slovenije, a dejstvo je, da povprečen Slovenec zelo slabo pozna to skrajno severno/vzhodni del naše dežele. Da ne bo pomote, tudi sam se štejem v krog ljudi, ki Goričko ne poznamo prav dobro, vsaj ne do pred kratkim, ko sem raziskoval znamenitosti Goričkega. Je dokaj prepleteno z makadamskimi in asfaltnimi cestami, prav tako tudi s potmi za kolesarjenje, ki niti niso tako slabe, kakor se verjetno misli. Vsaj po mojem mnenju. Za tokratni potep sem vzel za izhodišče Moravske Toplice. Vozil sem se predvsem po makadamskih cestah, kolovozih in poteh, ki so bile ponekod zaraščene ali slabo vidne. Navigacija mi je prišla še kako prav. Idejo za izlet sem dobil na blogu mg-65.com.

Izhodišče: 46.718167, 16.020139

Avtocesto Ljubljana – Murska Sobota zapustim na izvozu Gančani – Moravske Toplice in nadaljujem v smeri Moravskih Toplic. Poiščem primeren prostor za parkiranje pri pokopališču.

Opis:
Goričko je znano tudi po tem, da ima zelo suho podnebje, to pomeni najmanj padavin na Slovenskem. Ampak vseeno kolesarim med polji, kjer poljskim potem ni videti konca. Veliko je vzponov in spustov, ki so kratki in nezahtevni. Pot me vodi po grebenih skozi gozdove in travnike, ki mi ponujajo lepe razglede. Najprej se odpravim proti vasici Selo, kjer v nedotaknjenem naravnem okolju sredi travnikov zagledam nenavadno okroglo in osamljeno cerkvico. To je rotunda sv. Nikolaja in Device Marije, ki stoji v severnem delu vasi. Legenda pravi, da naj bi cerkev sprva pripadala templjarjem. Nadaljujem proti Lončarovcem, kjer si privoščim krajši počitek in sprehodim po Poti po močvari. Lesena pot omogoča sprehod po 50 metrih močvirnega travnika in vodi do podesta pri potoku Curek. Sem nekje na sredini današnje ture, zato se odpravim proti izhodišču. Pod kolesi šumi odpadlo listje, traktor v daljavi potihne in potem je vse mirno, kot da ure naokrog ni žive duše. Zaradi številnih razpotij in ovinkov je potrebno vseskozi paziti na pravo pot.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Sotinski breg


8 april 2022
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019