Vrsnik - Planina v Plazeh - Vrsnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 1203 m

Nasproti Berebice, kjer je ena izmed najlepših mulatjer se nahaja samotna Planina v Plazeh. Nikogar ni nikjer, na občasno prisotnost človeka pa kažejo gozdne poti. Diši po zrelih travah, po pravkar posušenem senu in po ovčjem siru.

Izhodišče: 46.334426, 13.645313

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberem izvoz Jesenice - zahod. Preko Kranjske Gore in prelaza Vršič. S ceste Trenta - Bovec se peljeva do vasi Soča, tam pa naju oznake za Lepeno usmerijo levo strmo navzdol. Cesta naju preko mostu pripelje do označenega parkirišča, kjer parkirava.

Opis:

Ker sva kampirala v Soči sva se odločila da obiščeva osamljeno Planino v Plazeh. Po levem bregu Soče sva se zapeljala do Loga, kjer se priključiva asfaltirani cesti. Cesta se dviga mimo redkih hiš in nas pripelje vse do Vasi na Skali. Gozdna cesta se zmerno dviga navzgor in dela dolge ovinke. Vmes se položi v ravnino, nato pa se nekaj časa strmo dviga navzgor. Trije ostri ovinki gozdne ceste, naju ločijo od planine. Tik pod planino se gozd razredči, svet se ponovno odpre. Kolovozna pot naju pripelje do idilične planine v Plazeh, kjer so tudi ostanki staje na planini. S planine se nam odpre lep razgled proti zahodu in jugu, kjer vidimo greben od Špičja do Travnika. Vrneva se v smeri vzpona.

Glede polemike, kje je možna vožnja s kolesom v TNP? Zelo lepo opisano in narisano na strani parka. Je pa res, da za ljudi, ki nimajo dobrega znanja branja zemljevidov jim ne bo prav nič pomagalo. Če sem si prav razvozljal zemljevid je možna vožnja s kolesom po gozdni cesti, ki pelje mimo planine vse do njenega konca vendar velja prepoved vožnje med 1. marcem in 1. julijem.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Staro utro


18 september 2020