Spodnja Trenta – Lovska koča na Berebici – Spodnja Trenta

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 5/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 16 km Vzpon: 1038 m

V Posočju so grebeni, slemena in vrhovi prepredeni z vojaškimi cestami in potmi. Ko so komaj potihnili topovi s soških bitk, so se po strminah Berebice podali vojaki Alpinci ter nasproti sedla Starega Utra, pod goro Na Glavah, našli prostor, ki je nasproti prelaza Vršič. Na goro so zgradili cesto, dolgo deset kilometrov, ki se vzpne tisoč višinskih metrov. Utrdili so jo po vseh predpisih, uredili odvodnjavanje in gor privlekli topove, s katerimi bi se spopadli, če bi bilo potrebno. Cesta se je ohranila do danes v celoti, le pod sedlom je nastal manjši vdor. Devet kilometrov ceste je še zdaj prevoznih s terenskim vozilom ali z gorskim kolesom, ki brez vzdrževanja kljubuje vremenu že devet desetletij.

Izhodišče: 46.369756, 13.727067

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberem izvoz Jesenice - zahod. Preko Kranjske Gore in prelaza Vršič, nadaljujem proti Bovcu in cca. 500m pred galerijo "Berebica" parkiram.

Opis:
Ena najlepših mulatjer v Sloveniji, ki me popelje visoko v pobočja Trentarskega Pelca. Pot večinoma poteka po mešanem gozdu, kjer se bohotijo zelene smreke, macesni ter mogočne bukve. Vzpon je enakomeren, a dolg in precej strm, zato moraš biti dobro telesno pripravljen. Mulatjera ima 24. serpentin, pri 19. je izvir, kjer se lahko odžejaš. Od 24. serpentine naprej je pot, ki me v dolgi prečnici pelje skozi gozd vse do lovske koče na sedlu. V lepem vremenu te čaka eden najlepših pogledov na Prisojnik, Razor, Planja, Triglav, Bovški Gamsovec, Lepo špičje so kot na dlani. Kljub temu, da je bilo kar nekaj potiskanja kolesa je bila tura nepozabna. Spust poteka po smeri vzpona.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina na...


14 marec 2019
Na primorski Triglav - Slavnik


7 november 2018
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019