Velika ravna - Kotle - Stolpnik - Kotle - Stari grad

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 16,5 km Vzpon: 824 m

Stolpnik se nahaja na dolgi Konjiški gori. Legenda pripoveduje, da je gora votla, v njej pa se nahaja veliko gorsko jezero v katerem je prebival strašni zmaj. Le-ta je po jezeru divjal sem ter tja, da se je stresala cela gora in grozilo je, da bo poplavilo dravinjsko dolino in prebivalce ob vznožju gore. Zmaj je v zameno za mir zahteval, da mu vsako leto na Jurjevo pripeljejo šest devic v obed. Prebivalci so ponudbo sprejeli, rešitve pa ni bilo na obzorju, dokler ni prišla na vrsto hči graščaka, ki je živel nad dolino. Žalostni tržani in kmetje so v dolgi procesiji vodili nič krive mladenke zmaju v goro. Ponovno je zabučalo in zagrmelo, saj je silni lintvern prihajal na vsakoletno krvavo gostijo, a tokrat mu je pot prekrižal vitez sveti Jurij. Prijahal je na belem konju in zmaju odsekal glavo. Dravinjska dolina in njeni prebivali so bili tako rešeni in v hvaležen spomin na ta dogodek so goro v kateri je prebival zmaj poimenovali po Jurijevem konju Konjiška gora in trg ob njenem vznožju Konjice.

Izhodišče: 46.341628, 15.415425

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Slovenske Konjice. V Slovenskih Konjicah parkiramo na parkirišču večjega trgovskega centra.

Opis:
Makadamska cesta, ki se jo držim, se zložno dviguje in me pripelje do sedla med Stolpnikom in Jelenovim vrhom. Vmes se odpre pogled na konjiške vinograde in sadovnjake. Na sedlu zavijem na gozdno vlaku, ki me po južnem pobočju pripelje pod vrh. Priključim se širši pešpoti, ki me zadnjih deset minut hoje in potiskanja kolesa vodi skozi bukov gozd. Pot, ki je dobro označena, se je držim vse do vrha Stolpnika, kjer se nahajata dve brunarici in stolp. Osupne me razgled s 25 metrov visokega razglednega stolpa. Pohorje, katerega južna pobočja so kot na dlani, se od tu zdijo nižja kot je v resnici. Tiste, ki pridejo prvič na Stolpnik proti zahodu preseneti majhna planota oziroma dolina stisnjena visoko med Stenico in Špičastim vrhom. Za Stenico so Vitanje in med njo in Paškim Kozjakom je tesna soteska reke Hudinje. Lepo se vidi tudi na posavske tisočake. Proti vzhodu se vidi tudi Boč in Donačko goro. Spustim se v smeri Slovenskih Konjic in po južnem pobočju Jelenovega vrha, ki ponuja pravi užitek. Ustavim se še na razvalinah Konjiškega gradu. Pot na Stolpnik je primerna tudi za vroče poletne dni, saj velik del poti speljan skozi gozd.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Travnato sleme Visoko


11 junij 2019