Dobrič - Planinski dom na Gori Oljki - Dobrič - Boršt

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3 h Dolžina: 17,5 km Vzpon: 558 m

Gora Oljka s 733 m nadmorske višine leži na severovzhodnem robu Spodnje Savinjske doline. »Savinjska Šmarna gora« je dobro vidna z vseh strani Savinjske doline, hkrati pa odlična razgledna točka, ki nudi izreden pogled na Savinjsko in Celjsko dolino, del Posavskega hribovja, na severu pa na Peco in Uršljo goro. Na vrhu je impozantna dvostolpna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena med letoma 1754 in 1757. Sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji. Pod samo cerkvijo je še danes ohranjeno podzemno svetišče. Hrib je prvič omenjen kot Križna gora leta 1234, po zaselku, ki se razprostira po vsem vzhodnem pobočju, pa so ga imenovali tudi Dobrič. Delno po asfaltni in delno po makadamski poti je do planinskega doma pod vrhom mogoč tudi dostop s kolesom.

Izhodišče: 46.280756, 15.073162

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerimo na izvoz Šempeter in se pripeljemo v Polzelo. V Polzeli poiščem parkirišče pri gradu Komenda, kjer je stoletja krojil usodo Malteški viteški red.

Opis:
Iz Polzele do vrha se nekajkrat izmenja asfaltna in makadamska podlaga. Bližje ko smo vrhu bolj se pot postavi pokonci. Tik pod vrhom Gore Oljke je planinski dom, v katerem se okrepčam in povzpnem do cerkve in se prepustim lepim razgledom. Na jugu na Posavsko hribovje, med drugim na Kum in Mrzlico, na zahodu na Menino, Golte, Smrekovec in Raduho, proti severu na Peco, Uršljo goro, Pohorje in Paški Kozjak. Lep je tudi pogled na Spodnjo Savinjsko dolino od Letuša do Celja, na del Zgornje Savinjske doline z Mozirjem in na del Šaleške doline z Velenjem. Spustim se po poti po južnem grebenu mimo kapelice do domačije Pižorn, kjer zavijem ostro levo na pot in ji sledim vse do asfaltne ceste. Usmerim se desno proti Polzeli in v Slatini zavijem na pot, ki me pripelje na greben Boršta. Sledim grebenu čez travnike, ki ponujajo čudovit pogled na Polzelo. Spust mimo dvorca Šenek in nazaj na izhodišče.


Neraziskane zanimivosti: dvorec Šenek, grad Komenda, domačija pesnice Neže Maurer, jama Pekel, samostan Novi klošter obdan z malimi jezerci in Vimperk na katerem stoji cerkvica sv. Miklavža.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
O vilah v Velunji peči


11 julij 2019