Bezovec – Komen - Bezovec

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 8,5 km Vzpon: 690 m

Komen (lokalno mu pravijo tudi Kamen) je s 1684m najvišji vrh Smrekovškega pogorja. Z vrha se nam ob lepem vremenu odpre lep pogled na Peco, Uršljo goro, bližnji Krnes, Golte, Menino planino, na osrednje Grintovce ter Travnik in Raduho. Pod vrhom, se nahaja tudi manjša lesena kapela, ki je posvečena svetemu Cirilu in Metodu. Postavili so jo leta 1898. Tura je nezahtevna in ima zelo lep razgled na vrhu.

Izhodišče: 46.399377, 14.837452

Iz Mozirja sva se peljala proti Logarski dolini in v Ljubnem ob Savinji zavila desno za Ljubenske Rastke. Pri cerkvi Svetega Nikolaja sva zavila levo. Vzpenjajoča cesta naju je pripeljala do domačije Drgonik, kjer sva na križišču pred domačijo našla primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Sledila sva zložno vzpenjajoči makadamski cesti (cca. 500 m), kjer je obledela smerna tabla, ki naju usmeri desno v gozd. Po nekaj korakih naju je pot pripeljala do spomenika NOB. Vzpon sva nadaljevala v smeri Komna, do gozdne ceste. Usmerila sva se v levo in za kratek čas sva hodila po njen, dokler naju niso markacije usmerile desno na pot. Strma pot skozi gozd naju je pripeljala pod vrh Bezovca, na katerem se nahaja lovska opazovalnica. Sledila sva markacijam. Nadalje naju je  pot pripeljala do Telečjih peči, kjer stoji manjša lesena hiška. Tu sva si privoščila malo počitka in užitka ob pogledu na osrednje Grintovce. Pot se je nato začela strmeje vzpenjati. Ko sva prišla na razgledna travnata pobočja, sva vedela, da sva že skoraj pri kapelici. Pri kapelici sva se usedela in si odpočila. Uživala sva v objemu sončnih žarkov, ki so naju počasi uspavali. A le za kratek čas. Sam se odpravim še na vrh, ki ponuja čudovit razgled. Vrneva se po smeri pristopa.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Kašna planina in Kranjska...


28 februar 2019
Zimska idila na Lepenatki


27 januar 2019