Zg. Špeh – Kal - Lepenatka - Kal - Zg. Špeh

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 8,5 km Vzpon: 516 m

V zimskih razmereh se korak upočasni, še posebej, če gaz še ni utrjena. Tako tudi lažje poti postanejo malo zahtevnejše. Tale tura naj bi bila dogla skupaj le 8 km. Pa vendar smo samo do vrha potrebovali dobri 2 uri. Kondicijsko ni čisto nedolžna. Verjamem pa, da je v poletnih dneh veliko bolj enostavna. Ima pa eno veliko prednost: je čisto brez izpostavljenih delov. Tako je za vse tiste, ki se boljite višine zelo primerna. Sprva večji del poteka po gozdni cesti. Hoja po gozdni cesti v zimski idili je nekaj lepšega. Zadnji del poti poteka po travnikih in pašnikih ter je zelo panoramski. Pogled sega na vse strani visokogorja Kamniško Savinjskih Alp. Obvezna oprema v zimskim razmerah so visoki gojzerji in gamaše (preprečijo, da bi nam sneg padal v gojzerje). Tura izgleda primerna tudi za gorsko kolesarjenje. To poskusiva poleti.

Izhodišče: 46.331023, 14.755196

Tudi tokrat smo se odpravili v smeri proti Logarski dolini. Z glavne ceste smo pri lesenem smerokazu približno 1km pred Lučami zavili levo za Rogatec. Povzpeli smo se do kmetije Sp. Klinar in parkirali na križišču malo višje od kmetije. Najlažje je slediti zelenim oznakam, saj po tej cesti poteka tudi kolesarska pot.

Opis:
Začetek smo planirali pri kmetiji Zgornji Klinar, vendar smo zaradi zasnežene ceste parkirali 500 m nižje pri razcepu. Ko smo prišli do kmetije, nas je čakalo prvo veliko presenečenje. Pozdravit nas je prišel ogromen jelen. Kmalu smo ugotovili, da ima kmetija oboro divjadi. Jelen je prišel v izvidnico, nato pa ostalo divjad opozoril, da se skirje pred nami. Tako so se vsi pomaknili višje v gozd. Le s težavo smo videli tu in tam kakšne noge, ki so se premikale med smrekami. Nadaljevali smo po gozdni cesti vse do kapelice pri kmetiji Zgornji Špeh. Tukaj se nam je odprl lep pogled na Lepenatko in Veliki Rogatec. Nadaljevali smo po gozdni cesti vse do bivaka na Kalu, ki se nahaja na vznožju strmih pobočij visokega Rogatca. Od tod se nam je odprl pogled še na Veliko planino, na del Dleskovške planote in na planino Jezerca. Podali smo se preko pašne ograje in po travnatih pobočjih do vrha. Ker pred nami še ni bilo nobenega planinca, smo si gaz utirali sami. Zmeren vzpon nas je vodil do vrha. Pot od bivaka pa do vrha je zelo razgledna. Panormaski pogled se odpre na osrednji  del Kamniško Savinjskih Alp, najlepše vidimo Planjavo in Ojstrico.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Oaza žafranov na...


7 april 2019
Kašna planina in Kranjska...


28 februar 2019