Planina Javorje – Lanež - Koča na Loki

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 6,7 km Vzpon: 558 m

Spet naju je pot popeljala mimo najbolj prijazne in najbolj gostoljubne gospe iz planin. Želela sva se le usesti na klopco pred kočo, gospa se nama je prijazno nasmehnila in v naslednjih nekaj minutah mi je bilo žal, da sendviča nimam več v nahrbtniku. Namreč miza je bila kot bi trenil polna domačih, planšarskih dobrot. Brusnični čaj, obrnjenik, domač kruh, domač kravji sir in savinjski želodec. Vse to nama je prinesla, kar iz lepega. Hvala prijazna gospa. Drugače pa je ta tura enostavna, kratka in seveda lepa. Prilagojeno trenutni situaciji sva jo prehodila zelo počasi. Zato se ne ozirajte preveč na čas – z normalnim tempom in ne predolgimi postanki jo boste prehodili veliko hitreje od naju.

Izhodišče: 46.403566, 14.757514

Med Ljubnim in Lučami, v kraju Struge, sva zavila desno proti Snežni jami oz. Koči na Loki. Po lokalni cesti do Planine Vodole, od tod po gozdni cesti do bližine Koče na Loki.

Opis:
Do Planine Javorje vodi gozdna cesta čez Planino Loka. Najprej se strmo vzpne, potem pa položi in naju pripelje do pastirskih stanov na Planini Javorje. Tu naju prijazna ženička postreže z brusničnim čajem, savinjskim želodcem, domačim sirom in jedjo, ki je bila v preteklosti glavna hrana lučkih »vlcerjev«. Tej jedi pravimo obrnjenik - jed iz suhopražene ajdove ter pšenične moke, prelite z vrelim mlekom, s smetano ter z maslom in z malo soli. Nadaljujeva po razgledni poti, ki pripelje v manjšo dolinico med Lanežem in Jelovcem. Pot poteka po prijetni dolinici do sedelca. Tu zavijeva v levo in se začneva strmo vzpenjati proti Lanežu. Lanež je sicer malo obiskana gora z ravnim vrhom, oddaljena slabo uro s Planine Javorje, a ga pohodniki v senci bližnje Raduhe večinoma niti ne opazijo. Južna pobočja so poraščena s travo, rušjem in nižje z macesnovimi ter smrekovimi gozdovi. Severna stran pada s 300 metrsko steno proti krnici Grohat. Pečine so razrite s številnimi žlebovi, grapami, med katerimi so skalni stebri in travnate police. Razgledna pot naju hitro pripelje na prostran vrh Laneža. Sledi spust proti Raduhi. Na prelazu Durce se spustiva levo proti Koči na Loki. Pot je strma zato previdnost ni odveč. Južna pobočja v zimskem času nudijo zelo ugodne možnosti za turno smučanje.

Neraziskane zanimivosti ob poti: najbolj znana je za turistični obisk urejena Snežna jama pod planino Arto. To je ena najlepših visokogorskih jam v Evropi in najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji. Dolga je več kot 1300 metrov, globoka več kot 100 metrov. Njeno enkratnost odlikuje poleg večnega ledu v vhodni dvorani tudi veliko kapnikov.  Izredna so tudi Račka vrata v zahodni steni Raduhe. To je velik skalnat naravni most, do kamor vodi lovska steza od Rogovilca.


Višinski profil

Relive 'Lanež'

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Kašna planina in Kranjska...


28 februar 2019
Zimska idila na Lepenatki


27 januar 2019