Rogočana - Breg - Raša - Brabići - Batelići - Dubrova

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 35,5 km Vzpon: 722 m

V Labinu in njegovi okolici je bila več kot štiristo let najmočnejša gospodarska dejavnost rudarstvo, ki je zaslužno za ves razvoj na tem območju. Danes je kar malce težko verjeti, da je bil ta slikoviti Labin pravzaprav mesto rudarjev. Hrib, na katerem stoji, je prepreden z rovi, ki so omajali mestne temelje in v šestdesetih letih prebivalce prisilili, da so se izselili. Pozneje so rove utrdili, domačini pa so se počasi ponovno naselili in oživili staro mestno jedro. Zadnji rudnik na tem območju se je zaprl leta 1999. S trga ob starem zvoniku nekdanje cerkve se razteza čudovit panoramski pogled na Rabac, Kvarner, Gorski Kotar, Velebit in Prklog, ki je v bližini zelenega zaliva in je zaščitena regija zaradi svoje lepote. Ponuja pa tudi vrhunska kolesarska doživetja v neposredni bližini Jadranskega morja.

Izhodišče: 45.088739, 14.127622

Poiščemo parkirišče v bližini krožišča - preden se vzpnemo v staro mestno jedro Labina (Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Lupoglav – Vozlići - Labin).

Opis:
Tokrat sem se odločil, da izvedem spust v dolino reke Raše - po poti, po kateri sem zadnjič v hrib grizel v kolena (Raša in njeno črno zlato). Moram priznati, da je bil spust prav uživaški in dolg. Pri spustu so se name lepile pajkove mreže, ki so bile na poti. Zato sem se nekajkrat ustavil, da sem si očistil obraz pajkov in mrež. Čeprav prenesem veliko, jih je bilo tudi za moj okus preveč. Zdaj ni panike - pot je očiščena. Po spustu sem prispel do stare termoelektrarne Vlaška, prečil sem  dolino in se vzpnel na sosednji greben, po katerem sem zaradi slabo utrjenega makadama moral potiskati kolo. Pot zaradi tega ni bila prav nič manj zanimiva. Odkril sem, da pod makadamom pelje steza, po kateri se mogoče naslednjič spustim. Vse je za nekaj dobro. Na vrhu hriba stoji vas z imenom Barbiči in ima lep pogled v dolino Raše. Čakala me je še vožnja čez gozdove in travnike. Če ne bi imel GPS naprave, bi mogoče še danes iskal pravo pot. Zadnji del poti, preden sem prispel do parka skulptur Dubrova, me je prav namučil. Nisem našel začrtane poti, zato sem se zadnjih 500 m do glavne ceste prebijal skozi gozd. Malo slaloma in je šlo. Sledil je še krajši vzpon do vodnega stolpa in nato zelo lepa enoslednica do naselja Kature. Kljub pajkovim mrežam in potiskanju je tura lepa in primerna tudi za toplejše dni, saj večinoma poteka po gozdu.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Rabac


3 junij 2018
Skitača


2 junij 2018