Labin - Mikaljini – Planinski dom Skitača - Mikaljini - Labin

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 34,5 km Vzpon: 810 m

Kolesarjenje po Istri sem si zamislila nekako takole: pot brez resnega klanca, ki poteka med borovci, nasadi oljk in grmički sivke, vmes naj se prikaže kakšna kamnita istrska hiška in nujno, vseskozi naj diši ali po meti ali pa po cvetočem žajblju. Ja in? Ja točno tako je bilo! Aja, no, vmes smo nabirali še višnje in videli ogromno brinovih jagod. Lepo pa tako, da še Baltazar tega ne bi znal narisat.

Izhodišče: 45.077943, 14.124571

Parkirišče pri pokopališču v Labinu. Torej najprej Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Labin. Iz glavnega mestnega trga Labina (stari del mesta) smo zavili naravnost proti Sv. Marini (oznake tudi za Ravni). Po nekaj minutah smo prispeli do parkirišča.

Opis:
Pot se najprej začne po asfaltni cesti in nato kmalu zavije na kolesarsko pot št. 401. Večinoma poteka po lepo utrjeni makadamski cesti med travniki, pašniki in gozdovi ter med seboj povezuje manjša naselja. Lepo je bilo opazovati stare kamnite istrske hiše in vile, pred njimi pa nasade oljk in sivke. Vmes smo presenečeno in nasmejano peljali tudi po singlcah. Nato nas je pot vodila proti vrhu Skitače, ustavili smo se pri planinskem domu. Pri izviru, za katerega legenda pravi, da ima zdravilni učinek, smo si nalili vodo. Naj še enkrat poudarim, da skozi celotno pot nismo imeli niti enega strmega in dolgega klanca. Na poti nazaj smo se najprej podali proti vrhu »solze Sv. Lucije«, s katerega je lep razgled proti Kvarnerskemu zalivu. Nato pa dokončali pentljo, ki smo jo tisti dan planirali.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Rabac


3 junij 2018
Skrite poti nad Rabcem - Standar


6 avgust 2018