Krvavi kamen - Trdinov vrh - Laška pot

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Dolenjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 21 km Vzpon: 971 m

Trdinov vrh je najvišja točka Gorjancev. Iz vrha se razprostira lep razgled, ki seže vse do Julijskih ter Kamniško Savinjskih Alp. Zaradi razgleda in znane legende povezane z izvirom pri koči pod vrhom je priljubljena točka za kolesarje. Na Trdinovem vrhu je meja med Slovenijo in Hrvaško. Na vrhu sta dve cerkvi, ruševine cerkve Svete Gere in cerkev Sveta Ilirija. Najbolj prepoznaven pa je vrh po visokih oddajnikih, ki so vidni od daleč. V bližini je tudi vojaški objekt. Vojakov v njem ni videti, so pa vidna mitralješka gnezda in slovenska zastava. Pristop ni dovoljen, objekt je obdan z ograjo. V osrčju Gorjancev pod Trdinovim vrhom stoji Koča pri Gospodični. Pod kočo izvira studenčnica s katero je povezana legenda o pomlajevanju. Ženske ki pijejo vodo iz studenca pod Kočo pri Gospodični naj bi bile večno mlade. Na Gorjance je vezano bogato ljudsko izročilo, ki ga je literarno opisal Janez Trdina, po katerem se imenuje najvišji vrh Gorjancev.

Izhodišče: 45.801638, 15.315698

Avtocesto  Ljubljana – Novo Mesto sva zapustila na izvozu Novo Mesto - vzhod in sledila oznakam za Otočec, Dolenje Mokro Polje in Cerov Log. Parkirava pri nogometnem igrišču.

Opis:
Enakomerno navzgor mimo kamnoloma po makadamski cesti do Krvavega kamna. To je kamnit osamelec ob križišču gorjanskih poti, ki pripoveduje dramatične zgodbe. Ena od njih pravi, da kamen označuje mesto, kjer so pri določanju meje živa zakopali nedolžno dekle in mladeniča, njun grob so označili s Krvavim kamnom. Do vrha ni več daleč. Na vrhu je vsaj dve tretjini Slovenije kot na dlani. Ob lepem vremenu, po dežju, se vidijo Alpe s Triglavom, na jug proti Hrvaški pa Učka, Bjelolasica in Petrova gora. Z vrha se spustiva mimo vojaškega objekta po planinski poti, ki vodi na Sv. Miklavža. Čez travnik do prvega gozdička, kjer je nekaj korenin in nekaj kamenja. Slediva poti čez travnik do gozda in se drživa grebena. Pot se konča na makadamski cesti. Obdrživa smer in po cca. 500 m pri tabli, ki te opozori na državno mejo poiščeva vhod v gozd in tu se Vlaška pot začne. Starodavna pot, po kateri so v starih časih švercali konje na Hrvaško in naprej. Dolžina spusta je cca 5 km. V zgornjem delu voziva po strmem pobočju. Osrednji del je nekoliko bolj zravnan. Pot poteka po grebenu, čeprav razgleda zaradi dreves ni veliko. Spodnji del je en sam užitek, ki se konča med vinogradi.

Neraziskane zanimivosti: Izvir Gospodična je eden najbolj vabljivih znamenitosti Gorjancev. Med najbolj znane studence ga je povzdignilo ljudsko izročilo o njegovi bajeslovni zdravilni vodi s pomlajevalno močjo, ki ga je zapisal Janez Trdina v bajki Gospodična.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čemaževa planina


7 maj 2021
Beka kača


25 december 2020
Okoli Kuma na Kum


22 oktober 2021