Zajčeva koča - Vrhe - Sv. Primož - Čemšeniška planina

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 1413 m

Čemšeniško planino uvrščamo med najvišje vrhove Posavskega hribovja. Večino planine prekriva gozd. Tudi njen najvišji vrh Črni vrh, kjer je na bukvi skrinjica z vpisno knjigo in žigom, prekriva gozd, zato z nje ni najlepših razgledov. Lep razgled se nam odpre pri Domu dr. Franca Goloba, proti jugu, kjer lahko vidimo Posavsko hribovje. Na vzhodu vidimo Javor, Sveto planino, Mrzlico, Gore, Kopitnik in Veliko Kozje; na jugovzhodu je Kum, za njim so na obzorju Gorjanci, proti jugu in jugozahodu pa Kočevski Rog, Snežnik in Nanos; na zahodu vidimo v daljavi del Julijcev, pogled na pretežni del pa zakriva poraščen greben planine. Južna pobočja Čemšeniške planine so območje Natura 2000 in so zato zavarovana. Dobra polovica je poraščena z mešanim gozdom, ostalo pa so polsuhi travniki, ki se razprostirajo predvsem v višjih predelih. Prav gotovo je zanimiva legenda o Čemšeniški planini in zmaju. Na južni strani planine so namreč pogosti plazovi, ki so si jih ljudje razlagali po svoje. Na gori je bilo namreč veliko jezero, v katerem naj bi prebival zmaj, ki se je včasih tako zelo razjezil, da je spuščal vodo po pobočju planine. Leta 1866 so se namreč po hudem deževju in nevihti, ki je zalila dolino, v bližini Kozonovega grabna pokazale velike proge, ki so bile videti kot sledovi zmajevih peruti.

Izhodišče: 46.208470, 14.991318

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerimo na izvoz Vransko in se usmerimo proti Celju. Sledimo oznakam za Tabor in Loke. Parkiramo na parkirišču za izhodišče na Krvavico.

Opis:
Zložen vzpon nas pelje po makadamski cesti do točke, kjer zavijemo v gozd na pot do koče. Z Zajčeve koče nadaljujemo proti planinskemu domu Vrhe. Od tu naprej je pravi raj. Čudoviti razgledi in čudovite poti. Ko prispemo na sedlo med čemšeniško planino in Gunetovo glavo se usmerimo proti  cerkvi sv. Primoža. Spet ena skrita zelo lepa nepoznana pot. Nadaljujemo v smeri Prvin, kjer stoji hotel, S parkirišča nadaljujemo po levi strani mimo hotela po kolovozni poti. Kolovoz poteka čez smučišče, ne zavijemo strmo navzgor ampak prečimo smučišče. Ko vstopimo v gozd, se pot vzpenja zložno proti vzhodu nato proti Jelenovem rogu, kjer se nato nekaj časa uživamo po grebenu. Čaka nas še zelo strm vzpon do doma. Skoraj celoten del gozdne poti nas bo spremljal vonj po divjem česnu, po čemažu, ki ga je tod okoli resnično ogromno. Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini stoji na jasi na južnem pobočju gore. Dom stoji pod vrhom Čemšeniške ali Velike planine. V planinskem domu je srčna ekipa, ki očara vaše brbončice z okusnimi jedi. Privoščimo si jabolčni zavitek in skodelico čaja, da nas malo pogreje. Spust v prvem delu poteka po STKP. Pot je zelo lepa in nas vodi skozi gozd, travnike, pašnike, ki na trenutke ponuja čudovite razglede v dolino. Ustavimo se pri obeležju NOB. Nadaljujemo po gozdni cesti proti Črnemu vrhu in Lokam vse do izhodišča.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020