Cerkev Marije Snežne - Golič - Lipnik - Brezec

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 27,5 km Vzpon: 783 m

Vrhovi s slikovito obarvanimi travami, okoli pa polno kotanj, vrtač in jam. Kojnik (802m), Golič (890m) sta vrhova, ki stojita na travnatem grebenu prostranih kraških travnikov. Lahko dostopen svojstven gorsko-kraški svet, ki posebej očara pozno pomladi, ko so travniki polni narcis. Tura poteka večinoma po travnatih traktorskih poteh. Začnemo po gozdu, potem pa se dvignemo na goli travnat razgleden greben. Imamo lep pogled na Slavnik, Snežnik , Istro in Jadransko morje. Ob jasnem vremenu pa vidimo Julijske Alpe in Dolomite. To je moja najljubša  gorsko-kolesarska tura po Kraškem robu.

Izhodišče: 45.551848, 13.893457

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustimo na izvozu Kastelec, takoj za tunelom in sledimo oznakam za Podgorje in Črnotiče. Parkiral sem v bližini železniške postaje Črnotiče, pri igrišču za nogomet.

Opis:
Začeli in končali smo v vasi Črnotiče. Po makadamski cesti smo zapeljali pod železnico in zavili na zapuščen kolovoz. Sledili smo oznakam za cerkev Marije Snežne. Cerkvica leži na vrhu griča, do katere vodi travnat kolovoz. Pot nas je peljala skozi vas Praproče in naprej po makadamu, kjer smo še enkrat  zapeljali pod železnico. Peljali smo se mimo lovske koče, ki ni tipična lovska koča, ampak nekakšen bunker. Še malo klanca in začelo se je tisto, zaradi česar smo prišli. Razgleden travnati greben s slikovito obarvanimi travami. Z vrha Kojnika smo se spustili po enoslednici na travnat kolovoz, ki nas je pripeljal do vznožja Goliča. Tu se je pot postavila bolj pokonci, zato smo morali nekaj časa potiskati kolesa. Nadaljeval smo po grebenu do naslednjega vrha z imenom Nadglavinjak, kjer smo zapustili greben. Sledil je krajši spust in vzpon proti vrhu Lipnika. Vrh označuje križ. V meni pa je vriskalo in piskalo od lepot skoraj pozabljene divjine kraškega roba. Spustili smo se mimo skal kraškega roba in zavili na kolovoz. Sledila je prijetna vožnja po travnatem kolovozu, ki preči razgledne travnike, kasneje pa smo se po gozdni poti spustil do propadajoče železniške postaje Zazid. Nadaljevali smo desno v gozd, po gozdni cesti čez vas Brezec nazaj v Praproče. Prečili smo še travnike proti Črnotičam, ki resnično očarajo s svojimi kamnitimi ograjami.


Neraziskane zanimivosti v okolici: Zjat (Zazid), kjer stoji dobro ohranjen beneški obrambni stolp, iz katerega so se branili pred Avstrijci. Cerkev svete Trojice v Hrastovljah s taborskim obzidjem, ki je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadi.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019