Socerb - Prebenek - Tinjan

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 24,5 km Vzpon: 1107 m

Kraški rob je za gorsko kolesarjenje zelo privlačen, zato se vedno in vedno vračam. Kolesarimo lahko tudi pozimi, če le ni prehuda burja. A spomladi je še bolje. Težko prehoden Kraški rob je nekakšna naravna ovira in zato logična izbira za gradnjo utrdb. Obrambno linijo so tam postavili že Rimljani. Ostanki srednjeveških utrdb so še danes vidni visoko nad Črnim Kalom in Podpečjo. Grad Socerb, ki stoji tik ob meji z Italijo, na vzhodni strani oklepa obrambni zid, na ostalih straneh pa ga varujejo prepadne stene. Danes je v gradu restavracija. 300 metrov vzhodno od gradu v borovem gozdičku se nahaja Sveta jama. Jama je edina podzemna cerkev pri nas. Njeni prostori so globoki 44 metrov in dolgi 200 metrov. V njej naj bi, kot smo že omenili, po številnih ljudskih izročilih skoraj dve leti živel mučenik sveti Socerb, ki je prestopil v krščanstvo. Iz vhodne dvorane vodijo stopnice levo mimo podrtih kapnikov do vinske kleti, ki jo je dal urediti grof Petač (Petazzi), eden od lastnikov socerbskega gradu. Po ljudskem izročilu se mu je vino takoj skisalo, ker se ga ni spodobilo hraniti na tako svetem kraju. Raziskovalci so se od nekdanje kleti spustili še 20 metrov nižje, po breznu, ki ga omenja zgodba. Na dnu jame so naleteli na potok, o hudobi pa za zdaj ni sledu.

Izhodišče: 45.563952, 13.861844

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustiva na izvozu Črni Kal in nadaljujeva v smeri naselja Gabrovica pri Črnem Kalu. Nekaj 100m naprej od naselja poiščeva primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Včasih je zanimivo turo začeti s spustom ampak v tem primeru smo jo začeli s strmim vzponom skozi vasico Osp, kjer se dvigajo stene naravnega plezališča. Peljeva se po borovem gozdu skozi Prebeneg do vasice Socerb, katero krasi grad. Z grajske terase je čudovit razgled na Slovensko Primorje, Tržaški zaliv, Trst z okolico, ob jasnih dneh pa se vidijo Julijske Alpe s Triglavom, Krnom in Kaninom ter italijanski Dolomiti z nekaterimi tritisočaki. Malo se pogrejeva na soncu in spustiva na italijansko stran po Pivo trailu. Sledi vzpon v naselje Prebeneg in spust v Osapsko dolino po gozdni poti. Prečkamo Osapsko reko in pričneva z vzponom. Na Tinjan vodi pot, ki je zelo strma in v mokrem skoraj neprevozna. Ker je celotno pobočje v senčni legi, blato ostane še kar nekaj časa po padavinah. Midva sva jo mahnila kar po novi asfaltirani cesti in se višje zgoraj priključila na gozdno cesto, ki naju je pripeljala na Tinjanski hrib. Na vrhu je cerkev sv. Mihaela in antenski stolp. Tinjan je eden najlepših istrskih razglednikov. Poučen je pogled v Osapsko dolino in obe udornici, na Socerb, Tržaški zaliv, za katerim se belijo naši Julijci in levo od njih italijanski Dolomiti. Tudi na koprsko stran se lepo vidi. Na koncu še poslastica, spust po trailu Drugi tir. Pohvala za vse, ki so imeli prste in roke vmes.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019