Goli vrh - Monte Grisa - Monte Franco

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 650 m

Po parih kilometrih prestopimo slovensko-italijansko mejo in se zapeljemo po zamejskem Krasu. Vozimo po razglednih poteh, ki nam nudijo čudovit razgled na Tržaški zaliv. ​Približno na polovici poti se pri svetišču na Vejni/Monte Grisa obrnemo in se po notranjosti, skozi Opčine, gozd in čez gmajno vrnemo na izhodišče. Kras nam s svojo raznolikostjo in razgibanostjo terena nudi neomejeno možnosti kolesarjenja izven prometnih cest. Množičnost stezic, makadamskih poti in gozdnih cest se zdi kot pravi labirint po katerem raziskujemo zanimivosti te kamnite pokrajine.

Izhodišče: 45.667169, 13.879231

Avtocesto zapustiva na izvozu Sežana – vzhod is slediva oznakam za kobilarno Lipica, kjer poiščeva primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Za začetek sva si izbrala Lipico, zibelko belih konj. Po parih kilometrih prestopiva slovensko-italijansko mejo in se povzpneva na Goli vrh. Sledi čudovit spust v Padriče. Potem nekaj asfaltne ceste in vzpon na razgledno pot nad Trstom s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv. Poti slediva vse do svetišča na Vejni (Monte Grisa). Zaradi njegove trikotne oblike svetišče Tržačani imenujejo »formaggino« ali »sirček«. Tukaj sva si vzela čas za malico in počitek. Obrneva v notranjost čez Opčine nazaj proti Sloveniji. Preden zaključiva najino potepanje po italijanskem krasu se vzpneva še na Frankovec (Monte Franco). Na poti si še ogledava pastirske kamnite hiške, ki so nekoč varovale pastirje pred burjo, pripeko in dežjem in so značilne za skorajda vse območje Krasa.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019