Socerb - Prebenek - Tinjan

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: e-gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 46 km Vzpon: 1689 m

Planini Sleme in Medrje ležita v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka, in sicer Sleme pod Rdečim robom, Medrje pa na gozdni jasi pod Visoč vrhom ob vznožju Velikega Stadorja na Tolminskem. Po obsegu pašnih površin sta eni izmed največjih planin v Julijskih Alpah, saj obsegata več kot 330 ha pašnikov. Planinski naselji so prvotno sestavljali sirarna in manjši hlevi, v katerih je prenočevala živina, nad njimi pa pastirji. V planinah so izdelovali sir tolminc v 5 do 6 kg težkih kolutih. Poleg tolminca so izdelovali še albuminsko skuto, včasih tudi maslo. Sir je bil namenjen prodaji, skuta pa domačemu prehranjevanju.

Izhodišče: 45.563952, 13.861844

Avtocesto skozi Vipavsko dolino zapustim na izvozu Vogrsko in nadaljujem v smeri naselja Kromberk, Nova Gorica, Tolmin. Parkiram pred nakupovalnim centrom.

Opis:
Med Tolminom in vasjo Kamno pot skoraj v celoti poteka po makadamskih in kolovoznih poteh ob reki Soči. V vasi Gabrje se od nje malce oddalji in zagrize v prvi krajši vzpon, v vasi Volarje pa se ponovno spusti bliže reki Soči. Nato glavnina vzpona med vasjo Kamno in Krn poteka pa urejeni asfaltni cesti, ki se za vasjo Krn spremeni v makadam vse do planine Kuhinja. Od koče se vrne nekaj 100 metrov do zapornice in parkirišča, kjer zavije levo ter nadaljuje z vzpenjanjem. Sledi odsek, ki je ožji vse do odcepa za planino Sleme, kjer se začne strm vzpon. Na planini se makadamska cesta položi. Spusti se nazaj po isti cesti vse do povezave za planino pl. Medrje, kjer se pot prevesi v spust po kolovozu in mulatjeri čez pl. Laška seč, pl. Črča, Zagrmuč, Javorca, kjer je leseno svetišče. Spominska cerkev Sv. Duha je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Spominska cerkev je bila zgrajena v Avstro-Ogrski, obnavljale in ohranjale pa so jo oblasti treh držav: Italije, Jugoslavije in danes Slovenije. Pri spominski cerkvici na Javorci, trasa steče po asfaltni cesti, v dolini pa zapelje na urejeno cesto, ki je v večini makadamska, mestoma celo asfaltna gozdna cesta. Pri cerkvici sv. Petra ob vhodu v TNP se do izhodišča spustim po asfaltni cesti. Na kratko bi turo opisali takole: strm vzpon, razgibana pot in fantastičen spust. Gre za pravo MTB turo, primerno za dobro pripravljene kolesarje. Obvezno je potrebno obiskati čudovito kočo na planini Kuhinja in se posladkati s slastnimi kobariškimi štruklji.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019