Tuševo – Vinska gora - Visoko - Kamnolom Paka

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 21 km Vzpon: 830 m

Območje poraslo z bogatimi gozdovi in prekrito s travnatimi planotami, kjer imajo vrhovi le kakšen meter nad tisočaka lahko najdemo zelo zanimive gorsko kolesarske poti. Nahajamo se na območju nad sotesko Pako na slemenu Visoko, kjer imamo čudovit razgled na najvišje ležečo farno cerkev v Šaleški dolini, cerkev sv. Jošta iz leta 1884 (1063 m) ter dom na Paškem Kozjaku, Špik – 1109 m, najvišji vrh Basališče – 1272 m.  Kolesarska pot spada med težje. Vzpon na Visoko je dolg in težak z dolgimi in strmimi spusti za entuziaste z gorskimi kolesi. Na območju Paškega Kozjaka se skriva veliko spomenikov kulturne in arhitekturne dediščine. Spominsko znamenje o preboju XIV. Divizije, sušilnice za lan, s šiklom (skodlami) krite strehe, štepihi na domačih dvoriščih, podkovnice, ovčjaki, kašte in marofi.

Izhodišče: 46.368283, 15.130488

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Žalec. Sledimo oznakam za Velenje - Dravograd. V Velenju pod Velenjskim gradom izberemo v krožišču prvi izvoz. Peljemo se skozi tunel nad katerim so ruševine Šaleškega gradu. V drugem križišču za tunelom zapustimo glavno cesto in parkiramo na parkirišču večjega trgovskega centra.

Opis:
Tokrat sem štartal iz Velenja, v enem izmed večjih slovenskih mest. Najprej prečim glavno cesto Velenje – Dravograd, nato sledi ne pretirano strm vzpon po nekakšni soteski do večjega travnika z čudovitim pogledom pod Dobračem. Priklopim se na planinsko pot, ki je del Šaleške planinske transferzale, ki me pelje vse do Turistične kmetije Tuševo, kjer pridem na asfaltirano podlago. Vozim se mimo lepo urejenih kmetij in uživamo v pogledu na Šaleško dolino. Pri centru Veduna, si na pašem oči na prelepem jezeru in nad njim zavijem na kolovoz. Tu se začne prava pustolovščina. Gor in dol, po blatu pa po suhem do kmetije Osredčan. Vzpnem se po gozdni cesti proti domačiji Ramšak in spust do domačije Habe. Na sam vrh Visoko zagrizem v strm klanec. Spustim se po grebenu, ko pridem na cesto do prve hiše sem pozoren, saj se levo odcepi slabo vidna pot do zapuščene kmetije. Sledi težak dolg in strm spust primeren za entuziaste z gorskimi kolesi do asfaltne ceste. Spustim se še po gozdni cesti, ki me pripelje v kamnolom Paka. Sreča, da je bila sobota in da so bila vrata za izhod odklenjena, drugače ne vem kako bi se lahko rešil. Kamnolom je namreč ograjen z visoko ograjo. Vračam se po kolesarski progi, kje je včasih vozil vlak Velenje – Slovenj Gradec.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Pastirske dobrote na...


22 julij 2018