Koča na Loki - Planina Javorje – Planina Vodol

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 19,1 km Vzpon: 758 m

V pastirskem stanu na planini Javorje trenutno prebiva dobrosrčna gospa. V poletnih dnevih je tukaj in skupaj z možem skrbita za živino, ki pripada pašni skupnosti. Ko sva se pripeljala mimo, sva jo zaprosila za skodelico čaja. Poleg domačega ribezovega čaja z materino dušico sva dobila še sirup iz smrekovih vršičkov, kislo mleko, sveže pečen kruh, mlad kravji sir in soljeno bučno olje za dodatek, sveže pečene krofe in brusnično marmelado. Nooom. Pa veliko zgodbic, eno tudi o medvedu, ki je nekoč prišel v dolino in tako prestrašil krave, da so zbežale in jih več dni niso našli.

Izhodišče: 46.405042, 14.780894

Iz Mozirja sva se peljala proti Logarski dolini, v vasi Struge (med Ljubnim in Lučami) pa sva zavila desno proti Snežni jami. Vzpenjajoči cesti sva sledila nadaljnjih 6,5 km in nato parkirala ob cesti.

Opis:
Ta tura ti ne vzame veliko časa – midva sva se odpravila v nedeljo po kosilu. Začne se z vožnjo po utrjeni makadamski cesti vse do koče na Loki. Prijeten vzpon, ne prestrm in tudi ne predolg. Od koče na Loki sva zavila desno po planinski poti proti planini Javorje. Pot najprej preide v gozd, nato pa se prečno vzpenja in nas kaj hitro pripelje do pastirskega stana na planini Javorje. Spust je malo adrenalinski, a ne prezahteven. Najlepši del poti je planina Javorje, pika na i pa je bila prijazna gospa, ki s svojo preprostostjo in dobrosrčnostjo res navduši. To turo lahko povežete tudi s turo na Veliki Travnik, med vzponom do koče na Loki je namreč odcep za Mali Travnik.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Travnato sleme Visoko


11 junij 2019
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017