Planinski dom Vrhe - Javor

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3 h Dolžina: 14 km Vzpon: 766 m

Pobočje pod Javorjem, ki je z 1131m tretji vrh Zasavja ima teren, ki je idealen za gorsko kolesarjenje. Gozdovi z blago naklonino se nahajajo v neposredni bližini mest Trbovlje in Zagorje ob Savi, na povprečni nadmorski višini 1.000m. Traile bi lahko opisali z več pridevniki, a najbolje da jih preizkusite sami. Traili so primerni tako za začetnike kot tudi za mojstre gorskega kolesarstva. Elica, Javor, Poseka, Garaža in Jelovica so traili, ki sestavljajo trail center. Trije se začnejo na višini okoli 1000 m nad morjem, malo pod vrhom hriba Javor. Spuščajo se 150 nižje, še dva traila se končata 300 m nižje. Da niso vsi traili na glavo, kot bi si kdo mislil, eden celo ustreza opisu “flow trail” z imenom Elica in je primeren za vsakogar. Vse proge tečejo skozi smrekov gozd po vrhunski podlagi.

Izhodišče: 46.186090, 14.999084

Avtocesto Maribor – Ljubljana zapustimo na izvozu Šentrupert, vožnjo pa nadaljujemo v smeri Prebolda, čez Marijo Reko na sedlo Vrhe. Nadaljujem proti planinskemu domu Vrhe in pred njim se spustim in poiščem primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Avto sem parkiral na naj nižji točki, da ne bo potrebno po zadnjem spustu še v hrib. Odpeljal sem vseh pet trailov, mogoče malo pretežki zame. Vijuganje po smrekovem gozdu zelo prijetno. Sam vzpon proti javorju, preden pridemo v gozd je dokaj strm, vendar strmina kasneje popusti. Opravil sem tri vzpone, traile sem prevozil v zaporedju Javor, Poseka, Elica, Garaža in Jelovica.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020