Celjska koča - dom na Svetini - Resevna

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 1164 m

Resevna je hišni kucelj Šentjurja, ki je iz leta v leto bolj oblegan.. Z gozdom poraščen hrib v Posavskem hribovju sam od sebe ne ponuja posebnega razgleda, zato so na njenem vrhu z donacijami zgradili 20 metrov visok razgledni stolp, s katerega se odpira lep razgled na skoraj nepregleden labirint okoliških gričev in dolin, gozdnatih pobočij in cest, raztresenih domačij in gručastih vasi.  Zaradi kratkega in lahkega dostopa je hrib priljubljena izletniška točka. Ime je dobil po resju, ki ga je ogromno. Resevna je tudi prizorišče velike vojne zgodbe in pomembne zgodovinske epizode. Hrib je bil v času druge svetovne vojne namreč zatočišče partizanskih enot in kot priča spomenik na travniku pod vrhom, za mnoge tudi poslednje počivališče.

Izhodišče: 46.221788, 15.321082

Avtocesto  Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Celje  - vzhod in nadaljujem v smeri Štor. V Štorah parkiram na železniški postaji.

Opis:
Najprej čez podhod pod železniško postajo in naprej po asfaltu do Šentjanža nad Štorami, kjer zapustim glavno cesto in se usmerim na makadam. Ko prečkam Hudičev potok se vozna pot izgubi in sledim planinski poti strmo v hrib, kjer je potrebno potiskanje in malo nošenja kolesa. Na grebenu spet zajaham pot, ki me pripelje do Celjske koče. Usmerim se desno, da pridem na zahodni greben Tolstega vrha. Pod vrhom, kjer se pot strmo vzpne na sam vrh se odločim, da bom vrh obšel po desni strani čeprav ni poti. Nekako se držim iste nadmorske višine dokler na drugi strani pred kmetijo spet ujamem pot in nadaljujem proti domu na Svetini. Tu na hitro pojem jabolčni štrudelj in se odpravim po grebenu proti Resevni. Po grebenu sem zelo užival. Vzpnem se na sam vrh Resevne. Razgled z vrha je veličasten: pogled na jugovzhod se ustavi na Boču, na jug na Bohorju, na jugozahod pa na Kumu. Direkten pogled na sever je pogled na razpotegnjeno Pohorje, spredaj je Paško Kozjak. Ob lepem vremenu se severozahodno kažejo Kamniško-Savinjske Alpe, na zahodu pa se pokažejo celo Julijske Alpe. Spust z Resevne proti Šentjurju je več kot čudovit.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020