Griže - Dragov dom na Homu - Šešče

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3 h Dolžina: 16,5 km Vzpon: 445 m

Našim krajem dajejo značilno podobo slikoviti hribi s cerkvijo na vrhu. Tak je tudi Hom, ki se dviga na robu Posavskega hribovja južno od Šempetra v Savinjski dolini. Homu daje poseben čar v tople barve odeta cerkev sv. Magdalene. Zgrajena je bila v drugi polovici 14. stoletja, okrog leta 1725 pa so ob njej postavili še ločen zvonik. Tik pod cerkvijo stoji Dragov dom na Homu.

Izhodišče: 46.240930, 15.154253

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Žalec. Iz Žalca se zapeljemo v smeri jezera Vrbje. Parkiram na urejenem parkirišču dober kilometer stran od jezera.

Opis:
Zapeljeva se do jezera Vrbje in nadaljujeva v smeri toka Savinje do mostu, ki ga prečiva in zavijeva v smeri za kraj Griže. V klanec je podlaga asfaltna, ki se nadaljuje v makadam. Ko zavijeva v gozd slediva gozdni vlaki, ki je  deževju precej blatna. Do vrha Homa naju čaka strm vzpon, ki pa je kmalu nagrajen s prelepim razgledom na Spodnjo savinjsko dolino. Na vzhodni strani so nad Savinjsko dolino vzpetine severnega dela Posavskega hribovja; v bližini se dviga Bukovica, pred njo sta naselji Griže in Migojnice, za njo pa proti Posavskemu hribovju Zabukovško-Libojska kadunja, kjer so do leta 1966 kopali rjavi premog; proti severovzhodu vidimo Celjsko kotlino, Konjiško goro in Boč, na vzhodu pa tudi Donačko goro; na jugovzhodu se lepo vidi Malič, s stolpom RTV; na južni strani so gozdnata pobočja Gozdnika, Kamnika in Mrzlice; na zahodni strani je hribovit svet severnega dela Posavskega hribovja z Goljavo v ospredju, na njeni desni pa vidimo Savinjsko dolino proti Preboldu, Braslovčam in Polzeli, Goro Oljko, Dobrovlje in Golte; proti severu se za Savinjsko dolino s Šempetrom in Žalcem razteza Ponikovska planota, za njo pa se dvigajo Paški Kozjak, Uršlja gora in Pohorje, zadaj pa se kaže tudi Golica. Prvi del spusta nadaljujeva v smeri vzpenjanja, nato se spustiva v smeri severnega grebena do Šešč in Savinjo prečkava čez šeški most. Ob Savinji nadaljujeva do izhodišča. Prijetna dopoldanska tura.

Višinski profi

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020